Το Νοσοκομείο Κυθήρων ιδρύθηκε στις 25.6.1957 μετά από πρωτοβουλία και δωρεά του Κυθήριου ομογενή Νικ. Τριφύλλη.

 

 

 

 

Λειτούργησε σαν ΝΠΙΔ και το 1959 περιήλθε στο Δημόσιο. Το 1987 αναμορφώθηκε στα πλαίσια του ΕΣΥ σε ενοποιημένο οργανισμό με το Κέντρο Υγείας. Σκοπός του νοσοκομείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

 

 

 

 

 

 

 

Ο αείμνηστος μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας Νικ. Ι. Τριφύλλης θέλοντας να καλύψει σε μόνιμη βάση τις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης των συμπατριωτών μας, με την 10494/26.6.48 δημόσια διαθήκη του, κατέλειπε το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ, για τη σύσταση Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον τίτλο ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’ με μοναδικό σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Νοσοκομείου στον Ποταμό Κυθήρων.

 

 

 

 

 

 

 

Την πρωτοβουλία του μεγάλου ευεργέτη Νικ.Τριφύλλη συμπλήρωσαν με αξιόλογες δωρεές πολλοί συμπατριώτες μας και ανάμεσα τους οι Π.Πανάρετος, Μιχ.Σεμιτέκολος, Αφοί Κασιμάτη, Λεων Μεγαλοκονόμος κ.α. Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού συστάθηκε μία Ερανική Επιτροπή όπου περάτωσε το έργο της πολύ σύντομα, και στις 21.5.1953 εγκαινίασε το Νοσοκομείο, το οποίο ανεγέρθηκε στον Ποταμό σε οικόπεδο το οποίο δώρησε ο ανιψιός του, Παν.Θ.Πανάρετος. Επίσης η Ερανική Επιτροπή προχώρησε και στη σύσταση Ιδρύματος.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ν.Τριφύλλης απεβίωσε τον Μάιο του 1955. Πλέον, από το Μάρτιο του 2014, το ΓΝ-ΚΥ Κυθήρων, στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο, έκτασης 3.000 μ2, σε χώρο 14 στρεμμάτων που δώρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδώρου . Ένα όραμα επιφανών πολιτών, διαπρεπών επιστημόνων, πνευματικών ανθρώπων, ιατρών,και όλου του Κυθηραικού λαού έγινε πραγματικότητα.