Περιφερειακό Ιατρείο Αντικυθήρων

 

 

 

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto), ή Cecerigo, στην αρχαιότητα η Αίγιλα, ένα νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Σε αρχαίο ναυάγιο του νησιού βρέθηκε ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένας πολύπλοκος μηχανισμός για τη ναυσιπλοΐα, σαν αστρολάβος. Στο νησί οι ανασκαφές συνεχίζονται και διαρκώς ανευρίσκονται αρχαία και βυζαντινά ευρήματα. Επίσης τα Αντικύθηρα αποτελούν κέντρο έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καθώς και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολιούχος του είναι ο Άγιος Μύρωνας, τον οποίο οι κάτοικοι εορτάζουν στις 16 και 17 Αυγούστου. Στο νησί ως μόνιμοι κάτοικοι αναφέρονται 44 άτομα τα οποία αυξάνονται σημαντικά το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Διοικητικά ανήκει, όπως και τα Κύθηρα, στην Περιφερειακή ενότητα νήσων της περιφέρειας Αττικής.

 

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του ΥπουργείουΠολιτισμού (ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων) πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, στο νησί υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.

 

 

Τα Αντικύθηρα συνδέονται τόσο με τα Κύθηρα (3 φορές την εβδομάδα), με το Πειραιά (1 φορά την εβδομάδα)και με τη Κρήτη (1 φορά την εβδομάδα), ακτοπλοϊκώς, με δρομολόγια που εκτελούνται από δύο πλοία. Το Ιατρείο στεγάζεται σε ισόγειο κτήριο, μέσα στο οποίο υπάρχει και ανεξάρτητος χώρος διαμονής του ιατρού. Τέλος, στα Αντικύθηρα λειτουργεί αστυνομικό τμήμα.