ΚΥΘΗΡΑ, το ‘κατά Πλάτωνα’ νησί του Έρωτα

 

 

1. Γενικά

Τα Κύθηρα, έχουν πληθυσμό περί των 4000-5000 κατοίκων κατά τους χειμερινούς μήνες, ο οποίος πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς. Ανήκουν διοικητικά στη Περιφέρεια Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι διεκπεραίωση πλήθους υποθέσεων και θεμάτων πραγματοποιείται στο Πειραιά και γενικότερα στην Αττική (εφορεία, ΙΚΑ, πολεοδομία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δασαρχείο, υγειονομικές υπηρεσίες κτλ).

 

2. Ετυμολογία

Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι κατά τη μυθολογία ήταν το νησί της θεάς Ουρανίας Αφροδίτης και του Έρωτα. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Σύμφωνα με τον Ισίδωρο (γεωγράφος του Α΄ μ.Χ. αιώνα) το νησί έλαβε το όνομά του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα, μίλησε πρώτη φορά για τη σημασία του ρήματος κεύθω και τη σχέση του με τη θεά και το νησί. Κεύθω σημαίνει κρύβω τον έρωτα, ενώ εκείνοι που κάνουν έρωτα στο  νησί (στο μέρος εκείνο, δηλ. τα Κύθηρα), ανακαλύπτουν το κρυμμένο ερωτικό πάθος. Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας, όπως Ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφώντας, αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα.

 

3. Μυθολογία

Η γέννηση της  Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη  μυθολογία, υπήρξε  το γεγονός  εκείνο που καθόρισε  και  τη μετέπειτα πορεία  του νησιού. Σύμφωνα  με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνεχεία τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτης του νησιού. Από τα Κύθηρα φέρεται να έχει και την προσωνυμία Κυθέρεια η Αφροδίτη. Η ίδρυση από τα πολύ πρώιμα χρόνια ναού της θεάς στα Κύθηρα έδωσε και στο νησί τον ομηρικό χαρακτηρισμό ζάθεα, δηλαδή πανάγια.

 

4. Συγκοινωνίες

Τα Κύθηρα διαθέτουν σύγχρονο αεροδρόμιο, το Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα «Αλέξανδρο Αριστοτέλους Ωνάσης» και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο με δρομολόγια της Olympic Air ή Aegean Air και της Sky Express. Είναι σημαντικό πλεονέκτημα, ότι σε μόλις 30’ λεπτά, μπορεί κάποιος να βρεθεί από τα Κύθηρα στην Αθήνα και το αντίστροφο, με ιδιαιτέρως  χαμηλή τιμή εισιτήριων για τους  χειμερινούς  μήνες (μήνες εκτός τουριστικής περιόδου). Επίσης, τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και  καθημερινά  με τη  Νεάπολη.

 

 

5. Η ζωή στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα διαθέτουν μεγάλο αριθμό εστιατορίων, μεζεδοπωλείων, μουσικών σκηνών, μπαρ,  παραδοσιακών  καφενείων και  εμπορικών  καταστημάτων.  Επίσης, μπορεί  κάποιος να λάβει μαθήματα εικαστικών τεχνών, μουσικής, χορού  και  τραγουδιού. Υπάρχει  θεατρικός όμιλος, χορωδία, φιλαρμονική και ωδείο.  Επιπρόσθετα,  παραδίδονται μαθήματα  πολεμικών τεχνών (aikido, kenpo, kick box), yoga, pilates σε διάφορους αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια. Δε πρέπει να παραληφθεί, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως canyoning, ποδηλασία και λοιπές υπαίθριες δραστηριότητες, σε οργανωμένη μορφή.  Σε  ότι  αφορά  στην  εκπαίδευση,  τα  Κύθηρα  διαθέτουν  παιδικούς σταθμούς,  νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο ενώ υπάρχει η δυνατότητα για εκμάθηση ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων (οργανωμένων και ιδιαιτέρων) σε όλα τα σχολικά μαθήματα.

 

6. Αξιοθέατα

Στο νησί υπάρχει  ένα  μεγάλο  πλήθος  από  αξιοθέατα. Παραδοσιακά  χωριά με  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική,  επισκέψιμα  σπήλαια,  κάστρα, μεσαιωνικά  κτίσματα, καταρράκτες, γραφικά λιμανάκια, μοναστήρια σε ορεινές περιοχές, πολυάριθμα εκκλησάκια, υπαίθριες παραδοσιακές αγορές, πολυάριθμες εντυπωσιακές παραλίες, επισκέψιμα φαράγγια κτλ.